1944. 12. 27. Meghalt Salkaházi Sára

Boldog Salkaházi Sára a Szociális Testvérek Társasága nővére, közel száz magyarországi zsidó megmentőjeként ismeretes.

Salkaházi Sára halálának valódi körülményei nem ismertek, mert az antifasiszta és zsidómentő akciókban szerepet vállaló szociális testvérek közül senkinek nem történt bántódása, a világháború pusztításai következtében egyetlen testvér sem vesztette életét.

Húsz évvel később a zuglói nyilasper egyik vádlottja mondta el a bíróságnak, mi történt a vallomás kínzás eredménye-e, nyitott kérdés, különösen azt tekintve, hogy magyarok nem lőttek embereket a Dunába. Nem is tehették volna hiszen vastag jég borította. Hogy hogyan lőtték állítólag a Dunába Salkaházi Sárát az máig rejtély.

Az is elég bizonyíték erre, hogy Budapest ostroma közben 1945 januárjában az oroszok a félkész Árpád híd pillérei mellett a jégen átkelve foglalták el a Margitszigetet. 

Salkaházi Sárát 2006. szeptember 17-én a budapesti Szent István-bazilika előtti téren avatták boldoggá, tízezres tömeg előtt. 

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el